Recept från matskribent Jonas Cramby.
Matboksförfattaren Jonas Cramby drivs av upptäckarglädje och intresse för mathantverk. Du hittar honom på @jonascramby på Instagram.
Ingredienser
1 st | skiva Vika Emmer och Enkorn |
2 st | inlagda stekta strömmingar plus lag |
1 msk | smör |
0.5 st | rödlök, tunt skivad |
dill, finhackad | |
Stekt inlagd strömming | |
1 st | burk, 500 g MSC-märkt strömmingsfilé |
0.5 dl | enkornsmjöl från Warbro kvarn |
smör | |
salt | |
0.5 dl | ättikssprit (12%) |
1 dl | strösocker |
1.5 dl | vatten |
2 st | lagerblad |
4 st | kryddpepparkorn |
Gör såhär
1.
Stek den inlagda strömmingen på medelvärme i lite smör.
2.
Häll på cirka 0.5 dl av lagen och låt den koka ihop till en kladdig sås.
3.
Lägg fisken på en bit smörat knäckebröd, toppa med lite av den kladdiga såsen, ett par skivor rå, tunt skivad rödlök och finhackad dill.
4.
Ät med en kall öl.
Egen inlagd strömming (valfritt)
1.
Koka ihop ättika, socker, vatten och kryddor tills sockret löst sig. Låt svalna.
2.
Klipp bort ryggfenan på strömmingarna och salta lätt på köttsidan.
3.
Lägg ihop dem två och två med skinnsidan utåt.
4.
Vänd strömmingen i enkornsmjöl och stek i smör.
5.
Lägg i en glasburk och häll över den avsvalnade lagen. Håller i en vecka
Tips!
Vill du ta din sillmacka ett steg längre gör du naturligtvis egen inlagd strömming – och byter ut det traditionella rågmjölet mot en enkornsmjöl för en ännu godare upplevelse.