1923, början på något gott
1923 tände dalkarlen Karl-Oskar Andersson ugnen i Vika för att förse grannskapet med gott bröd. Han hade gott om konkurrenter, för i ”spisbrödsbältet” fanns då många fabriker för spisbrödsbak. Brödet som bakades av osiktad råg gav ett fullkornsbröd som var både gott och nyttigt. Liksom bönderna i Skåne som fick sitt ”bytesbröd” hos bybagaren, så kom spisbrödsbakningen att så småningom flyttas från bondgårdskök till bagerier. Man lämnade sitt mjöl till bagaren och fick spisbröd i utbyte. Bagaren å sin sida fick en slant för arbete och bränsle, vilket kallades lönbakning. Vid mitten av 1800-talet förvandlades lönbagerierna alltmer till småbagerier där bröd bakades för försäljning, och snart var spisbrödsfabrikerna ett faktum.
1923 Första bageriet
Karl-Oskar också känd som ”Bagar Kalle” anställde den då 22-åriga Rut Nord för att hjälpa till med starten av den nya rörelsen. Några stora investeringar behövdes inte på den tiden. Bagerier fanns i varje socken och var inga stora och kapitalkrävande företag. Brödet bakades fortfarande i vedeldade ugnar på samma sätt som man gjort i hemmen. Karl-Oskar fick fyra söner. Bröderna som alla skolades inom bageribranschen drev tillsammans Tuna Bröd och Säter Bröd.
1957 Andra generationen tar vid
Karl-Oskars andre son Bruno, blev den av fyra söner som fortsatte i brödbranschen. Han utbildade sig till mjölnare och drev sedan familjens bagerier vidare.
1963 Vika Bröd förvärvas
Bruno tar över Vika Bröd i Vika Socken och Forsa Bröd i Stora Skedvi kyrkby från sin morbror Georg Frid.
1975 Vika Bröd flyttar till Stora Skedvi
Det närbelägna bageriet i Stora Skedvi som legotillverkat Vika Bröd, byggdes ut och moderniserades 1975 och all tillverkning flyttade till Stora Skedvi. Bruno drev Vika Bröd till 1989 då det var dags för nästa generation att ta vid.
Syskonen tar över 1989
Familjens tredje generation, syskonen Sören Andersson och Gunilla Reuithe tar 1989 över stafettpinnen. Företagets grundfilosofi är densamma nu som på farfar Karl-Oskars tid.
1993 tuffa tider
Priskrig och effektiviseringar gör att det blir svårt att konkurrera med andra bagerier. Vika Bröd distribueras med lastbil, 23 mil i alla väderstreck men kostnaderna är högre än intäkterna. Konkursen är ett faktum.
Efter vinnande anbud tar syskonen Sören & Gunilla över Vika Bröd igen. För att anpassa kostymen minskas personalstyrkan med 20 personer.
2005 Nya tider i bageriet
Försäljningen gungar fortfarande, Vika Bröd köps upp av Leksands Knäckebröd. Omfattande investeringar görs i bageriet för att vända den negativa trenden i försäljningen. Från att ha funnits i utvalda butiker finns nu Vika Bröd att köpa i alla välsorterade livsmedelsbutiker över hela Sverige.
2006 Första nyheten sedan 1923
Vika Bröd har aldrig lanserat någon nyhet, men efter 85 år lanserar man Vika kummin.
2008 Vika Delikatess lanseras
Vika Delikatess. 4 smaker med 12 ovala knäckebröd i en liten träask lanseras över hela Sverige.
2009 Bageriet brinner
Klockan 21.40 i tisdags, den 3 november larmades brandkåren i Stora Skedvi, Dalarna. Det brann i Vika Bröds vedlager, julbaket hotat! Tre brandkårer var snabbt på plats och lyckades stoppa elden.
2009 Vika 2:an kommer tillbaka
Vika 2:an – det extragräddade knäckebrödet från Vika Bröd lanseras i butik igen. Brödet som bakas lite längre i bageriets vedeldade ugnar, får en mustigare smak, omtyckt av många!
2009 Vika Delikatess Mackmyra, knäckebrödet med whiskysmak
Vika Delikatess Mackmyra, knäckebrödet med whiskysmak lanseras.
2011 Vika Surdeg och Korn Lanseras
Vika Bröd Surdeg och Korn är ett något mustigare knäckebröd med mer rågsmak än våra vårt traditionella knäckebröd. Levererat i en smidig halvförpackning kommer Surdeg och Korn bli en succé på ditt matbord.
2013 Bageriet flyttar igen
Bakningen flyttar ännu en gång, denna gång till Leksands Knäckebröds bageri i Häradsbygden i Leksand. Här bakas Vika Bröd enligt samma recept, fast med ugnar som värms med el.
2020 Vika Emmer och Enkorn lanseras
Ett sprött Knäcke bakat med Havssalt och kulturspannmål Emmer och Enkorn från Warbo Kvarn.